Graffiti

Bombing with Uzi


TagsAndThrows följde med Uzi några kalla nätter i Stockholm. Resultatet blev en dokumentär som ni kan se ovan. Vi passade på att ställa några frågor till TagsAndThrows…

Efter att ha släppt filmer från New York, Melbourne och Köpenhamn släpps nu en film inspelad i Stockholm, varför Stockholm?
Stockholm är där jag växt upp. Stockholm är platsen där jag först blev kär i graffiti. Jag kan den här staden innan och utan och jag har otroligt många vänner inom graffitin här. Eftersom jag har många följare runt om i världen känner jag extra starkt för att visa upp vad vi går för här på hemmaplan. Uzi är även en målare som vet hur man bombar. Många av mina följare, speciellt de från USA har svårt att acceptera hans stil, för mig är det viktigt att visa upp den. Visa världen att vi har vår egen stil, utvecklad av stress från väktare och lite tid när man ska få upp sitt namn.

På vilket sätt skiljer sig “Bombing with Uzi” mot tidigare filmer producerade av TAT?
Jag har blivit bättre på att filma eftersom jag fått mer erfarenhet. Det är speciellt att vara ute och filma graffiti, man måste koncentrera sig på både det man filmar och omgivningen på samma gång. Dessutom har Smutskatt denna gång producerat musiken till filmen efter att ha fått se den. Tidigare har han producerat musik utan att veta till exakt vad. Han skickade mig denna gång en hel fil, från början till slut. Det var även extra kul att intervjua Uzi eftersom han är vältalig och har mycket att säga om graffiti, street art och målandet på väggar i samhället. Det är utan tvekan den mest djupgående intervjun hittills i mina filmer.

Hur har Uzi påverkat scenen för graffiti i Stockholm?
Uzi är en av de största vi har. Han har målat både väggar, tåg och bombat på gatunivå. Han betyder mycket eftersom han inte slutar. Han har dessutom varit ute i Europa mycket och målat och därmed satt Sverige på kartan. Jag hoppas att denna film nu ska göra honom stor även utanför Europas gränser.

Denna film sägs liknas vid en dokumentär och inkluderar ett porträtt av målaren, varför detta format?
Jag har sen starten av TagsAndThrows velat ge alla som är intresserade av bombing de absolut vackraste tagsen fotade på det absolut vackraste sättet. Det visuella är givetvis det viktigaste, men samtidigt vill jag visa på personerna bakom namnen. Mycket för att jag vill utbilda de som ännu inte fastnat för denna konstform. Jag vill få fler människor att uppskatta tags och throw-ups. Det förgyller nämligen ens vardag om man bara ser till att intresseras av namnen som dyker upp runt omkring en istället för att bara gå förbi dem utan att ta in.

Några klipp från filmen finns publicerade på TAT:s Instagram och har redan fått väldigt mycket kommentarer, varför blir det en sådan diskussion kring denna film?
Stilen som Uzi kör är långt ifrån den klassiska “graffitistilen”. Den är smutsigare och råare. Den är mer destruktiv än vacker, vilket jag tycker är vackert i sig – det tycker inte alla mina följare dock. De flesta som kommenterar negativt är dock småungar som inte själva är ute och målar, utan som hellre sitter framför datorn eller telefonen och klankar ner på andra. Det ska bli kul att se hur alla följare reagerar när själva filmen är ute. För mig går graffiti ut på att synas – att måla mycket – och det är något som Uzi verkligen gör. För mig spelar det ingen roll hur någons stil på tagsen är om de bombar mycket. Mycket är viktigare än snyggt.

I filmen berättar Uzi att graffiti kan komma att bli nästa steg efter Street Art, håller du med?
Det kan det mycket väl bli. Ett exempel är Lush från Melbourne som jag gjorde en film med förra sommaren. Han kombinerar bombing med street art och med marknadsföring i sociala medier på ett helt nytt sätt. Så snart allmänheten har lärt sig om vad tags går ut på så kommer de haka på. Street art har öppnat upp för allmänheten att få ta del av konst enklare än tidigare. Banksy är Coolio eller liknande mainstream hiphopartist och bombare och tags är mer underground. De som är riktigt intresserade kommer ta sig tid att lära sig allt om tags också.

Finns det planer på fler filmer från TAT under våren?
Absolut. Det kommer komma en film med Ligisd, en film med Sicoer och ett par filmer från São Paulo om allt går som det ska. Dessutom så lanserar jag nu TagsAndThrows.com nu med mer foton och en webshop där man bland annat kan köpa Uzi-hoodies.