Uncategorized

HL DAILY EXCLUSIVE: OKOK

Strandvägen001
Näste person ut i HL DAILY’s intervjuserie är mannen bakom signaturen OKOK och instagram-sidan Tags & Throws. Vi har intervjuat honom under två tillfällen för att fånga utvecklingen i hans illustrativa äventyr med resor till Indien och USA, samt för att försöka förstå drivkraften bakom hans otroligt höga tempo i allt han tar sig till. 
Först ut, berätta lite om dig själv?
 
Jag heter Thomas Gunnarsson, men kallar mig som konstnär OKOK. Jag har de senaste 8 åren jobbat som manager för musikartister som bland annat Adam Tensta, Eboi och Dida. I September 2013 bestämde jag mig för att lämna musikbranschen bakom mig och istället fokusera 100% på min konst och mitt arbete med klotterprojektet TagsAndThrows. Jag är en kreativ själ som inte kan sluta jobba och jag älskar att sprida kärlek och positivitet. 
 
OKOK_BW_Pattern_OnPaper064
Du har tidigare jobbat för att föra fram andra artister i dagens ljus, hur kommer det sig att du ändrar riktning just nu?
 
Jag har alltid varit artist själv mer än någon som backar upp andra. Jag råkade bara hamna i den situationen för 8 år sen. Jag träffade en mycket driven människa som heter Babak som jobbade med massa riktigt tunga rappare och jag visste hur man pushade musik. Tanken var inte att jag skulle sluta med min egen rap och med mitt målande, men efter ett år tillsammans så hade vi lyckats få en gigantisk hit med Adam Tensta och låten My Cool och mitt liv ändrade riktning – jag jobbade helt plötsligt dygnet runt som manager. Att jag nu koncentrerar mig fullt ut på OKOK och TagsAndThrows är ett naturligt steg framåt för mig. Jag har lärt mig massor de senaste åren och byggt ett stort kontaktnät. Utan tiden i musikbranschen skulle jag inte klara av att ta konsten vidare som jag nu kan. Jag kommer nu aldrig sluta måla. 
 
Hur kommer det sig att du fastnat för att skapa just mönster?
 
Jag har under ett flertal år fotograferat mönster. – fläktar, rulltrappor, fiskenät, staket etc. Jag är intresserad av repetition och jag har hittat ett sätt att arbeta på som gör att jag kan skapa det jag vill skapa enkelt. Jag tycker det är snyggt och att sitta och rita mönster är som meditation eller terapi. Jag hinner tänka mycket när jag ritar och det var länge sen jag hade tid för att tänka. 
 
OKOK_BW_Pattern_OnPaper076
Vad motiverar dig till att skapa dessa mönster?
 
Jag drömmer om mönster. Jag vaknar mitt i natten och är mitt inne i ett mönster som jag ritar, fast i en dröm. När jag är halvklar med ett mönster så har jag en idé för ett till. Motivationen bara finns där. Det känns just nu som att jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst – utan stopp. Jag älskar att bli klar med saker. Så varje gång jag är klar med en tavla så känner jag att jag vill göra en till. 
 
Beskriv en perfekt dag av skapande!
 
Jag vaknar utomlands, gärna där det är varmt – i en storstad eller på en strand. Jag styr upp en färskpressad juice och en kopp kaffe och jag sätter mig ner för att rita. Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Jag äter gärna en god lunch någonstans mitt i det hela och går kanske på en promenad med min kamera i högsta hugg. Men mer än ett block och min penna behöver jag inte. Att jag ens har tid att rita är tillräckligt för mig just nu. 
 
OKOK_BW_Pattern_OnPaper074
Du är väldigt aktiv på sociala medier etc, vad är drivet bakom det?
 
Jag vill nå ut med min konst. Jag vill tjäna pengar på min konst. Jag är torsk på feedback även om jag egentligen bara bryr mig om de positiva reaktionerna och tycker att de som inte tycker om min konst är puckon. Även om jag även ofta är sjukt osäker på mig själv. Jag tror de flesta konstnärer känner likadant. Man kan inte bry sig för mycket om vad andra tycker eftersom de inte är lika djupt nere i ens konst, men man vill samtidigt givetvis att folk skall tycka om det man skapar. Jag strävar efter att kunna leva på att endast måla tavlor och för att nå dit så måste jag se till att få folk intresserade av min konst. Jag tänker inte bli en fattig rödvinskonstnär som dör ensam i en smutsig lägenhet – (även om jag gärna dricker rödvin och som oftast bott i en smutsig lägenhet). Jag behöver inte bli rik på det jag gör, men jag tjänar gärna tillräckligt mycket pengar för att kunna bygga ett hus vid någon strand i Kambodja eller Indien där jag kan odla mina egna grönsaker och resa jorden runt när jag vill. Om jag skulle tjäna en massa pengar skulle jag ändå inte konsumera så mycket mer. Det är inte min grej. Jag slänger mer saker än jag köper, men jag ser hellre att jag har pengarna än massa människor som bara hungrar efter mer och använder sig av pengarna till att förstöra världen vi lever i. Om jag skulle bli rik skulle de mesta av pengarna definitivt gå till att hjälpa andra.  
 
Favoritverktyg/material?
 
Jag har hittat min stil – mitt manér – och är sugen på att testa de flesta verktyg och material, men just nu jobbar jag på papper med penna. Jag är sugen på att jobba i både trä och plast och jag filmar, fotar, ritar i Illustrator och vill lära mig tatuera. En av de saker jag älskar att göra är att gå omkring i konstnärsbutiker och köpa papper, kuvert och olika nya pennor och färger. Finns det en yta att måla kommer jag komma på hur jag ska måla på den och vilka verktyg jag ska använda mig av. 
Strandvägen005
 
Framtidsdrömmar/planer?
 
Jag har gått igenom en ganska jobbig tid de senaste två åren. Min mamma gick bort hösten 2012 och min flickvän gjorde slut i samma veva. Jag har rest runt hela världen, men inte rest inåt mig själv. Det är dags för det nu. Jag har precis köpt en biljett till Indien. Där kommer jag hänga i Mumbai i tre månader för att rita och måla så mycket jag bara kan. Jag kommer vakna tidigt på morgonen för att göra yoga, äta en nyttig frukost, träna, läsa böcker, skriva dagbok och se till att tänka på alla de saker som jag inte haft tid att tänka på. Jag kommer antagligen gråta mycket eftersom jag kommer tvinga mig till att tänka på saker jag länge bara sopat under mattan, men det är en resa jag måste göra. Jag är på väg in i ett nytt liv och jag är på väg att bli en annan människa än den jag varit. Jag hoppas att det skall leda till att jag skall kunna inspirera fler människor runt omkring mig och att jag ska utvecklas till en bättre medmänniska. Jag vill fortsätta satsa på min konst och jag vill ta TagsAndThrows till nästa nivå. Jag har utställningar på gång i både USA och England och flera andra resor inbokade. Jag har även långsamt börjat fundera på att flytta från Sverige för gott. Den där vita sandstranden lockar mer än Februarislasket och så har det varit ett bra tag.
Strandvägen003
Vi återknyter intervjun över en kaffe på Södermalm bara dagar efter hemkomst från att ha varit på resande fot en längre tid, Thomas är pepp som vanligt trots ett blött och regnigt Stockholm.
Du har nyligen kommit hem från en sejour i Indien och USA, hur känner du att det har påverkat ditt illustrerande? 
 
Jag utvecklades mycket under min vistelse i Indien. Den största delen av mina två månader där satt jag på ett strandcafé och ritade. Det blev ofta 10-14 timmar per dag. Jag vaknade tidigt, droppade av min väska med skissblock och pennor, badade och tränade i havet, åt frukost och skissade ett par timmar, åt lunch och skissade ett par timmar till, badade i solnedgången, åt middag, skissade och drack billig lokalproducerad whiskey.
Att få rita varje dag från morgon till kväll gjorde att jag tog mig långt framåt i mitt skapande och öppnade upp nya Universum. Innan resan till Indien var mitt tecknande statiskt. Jag målade perfekta mönster och satt i ett kök i Stockholm där jag kunde tvätta händerna efter att ha ätit en kanelbulle och på så sätt kunde jag hålla målningarna helt fria från smuts. Efter ett par dagars skissande i Indien var jag förbannad över att det helt plötsligt var en fettfläck från ett nanbröd, sollotion eller hårstrån från en gatuhund på mina verk. Efter ytterligare ett par dagar förstod jag att det skulle bli en omöjlighet att inte smutsa ner det jag skapade. När jag väl accepterade min situation utvecklades mina skisser åt en ny riktning eftersom jag tog ett steg iväg från det statiska och det kliniska och istället köpte penslar och började skvätta färg. Jag började behandla mina konstverk mer vårdslöst och gjorde detta till en del av skapandet.
 
Om man följer din utveckling innan och efter resan märker man att du börjat mer och mer med klara färger i dina verk, även att dina alster blivit mer organiska, är detta ett medvetet val eller något som vuxit fram under din resa?
 
Jag väljer inte själv vilket håll min konst dras åt. När jag sätter mig ner för att rita har jag ingen aning om vad jag ska skapa. Jag följer min hand. Handen tar mig vidare, inte hjärnan. Att jag började använda andra färger än tidigare berodde på att mitt svarta bläck tog slut och jag fick dra till en lokal konstbutik och köpa nytt. De hade bara blått och rött bläck inne just då.
 
Vad är den viktigaste lärdomen du tagit med dig från din resa?
 
Att följa mitt hjärta. Att inte fastna i gamla tankar om vad som skall skapas. Att våga ta steg framåt och följa handen ännu mer än tidigare. Att inte vara rädd för att skapa något som är smutsigt. Att 10 timmars skissande per dag är det jag behöver för att ta mig framåt inom min konst på riktigt. Jag planerar just nu att åka tillbaka till Indien med en vän för att återigen sätta mig och skissa från morgon till kväll.
 
Vad händer härnäst?
 
Jag försöker få till så många utställningar som möjligt och jag försöker skapa så mycket jag hinner. Jag är på väg att bygga en hemsida för TagsAndThrows och jag har ett gäng samarbeten och projekt på gång. Men jag vill helst inte prata om dem innan de är på plats dock. Jag försöker sälja så mycket konst jag kan så att jag kan överleva, betala hyra och handla mat och öl.
 
Har du några tips/ledord till yngre konst och illustrationsintresserade?
 
Fundera inte – gör.
Ni kan hitta mer från OKOK på hans webbsida www.artbyokok.com