Events & Exhibitions

Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets tillbaka

Lördag-söndag 13-14 augusti, Södra Teatern, Kägelbanan, Stockholm
 

Stockholms flyer:

Art of the streets på turne flyer:

Den 13-14 augusti arrangerar Riksteatern för andra året i rad det internationella gatukonstkonventet Art of the Streets. Under två dagar ges publiken en unik möjlighet att möta och inspireras av några av världens mest intressanta konstnärer inom graffiti och gatukonst. I september tar Riksteatern delar av det uppmärksammade gatukonstkonventet på turné. Klara konstnärer är: Mad C (Tyskland), känd för sina enorma muralmålningar, världsstjärnan Ikaroz (Sverige) och ständigt högaktuella Blue från Göteborg. Det blir också visning av graffitifilmen ”Wholetrain” som prisats vid Berlins internationella filmfestival, filmens regissör Florian Gaag besöker konventet.
På Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets kan besökarna ta del av workshops, livemålningar, skissbattles och samtal med några av världens mest intressanta konstnärer just nu. Det ges också möjlighet för vem som helst att utöva fri målning på konventets öppna vägg, något som till vardags är omöjligt för Stockholmare då det råder en nolltolerans mot konstformerna graffiti och gatukonst i huvudstaden. Utöver konstnärsmöten och målning blir det föreläsning om Berlinmuren ur ett graffitiperspektiv och debatt om Stockholms klotterpolicy och yttrandefrihet. Dessutom blir det samtal om den spännande kärleksaffären mellan graffiti och tatueringskonst, och om hur graffiti kan verka som språngbräda in i yrkeslivet.
Riksteatern ser graffiti och gatukonst som självklara konstyttringar i ett modernt och öppet Sverige. Med Art of the Streets ger vi rum åt en av världens största deltagarkulturer och konstformer. För oss är det en fråga om demokrati och yttrandefrihet, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.
Art of the Streets 2011 presenterar stolt:
Mad C
Mad C är en internationellt verksam graffitimålare och skribent från Tyskland. Hon är mest känd för sina massiva burnerväggar, balanserade pieces och för sin passion för detaljer. Förra året gjorde Mad C ett 700 kvadratmeter stort verk, den sannolikt största graffitimålningen någonsin skapad av en enda person. Hennes andra bok “Street Fonts – Graffiti Alphabets From Around The World” har precis kommit ut (våren 2011) och finns utgiven på sex olika språk (på engelska från Thames & Hudson). Just nu pågår en utställning med Mad C:s konst på Pure Evil Gallery i London.
Bekanta dig med Mad C:
Ikaroz
Ikaroz är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer, och sedan många år verksam både i stadsrummet och på gallerier och museer. Han är mest känd för sina egensinniga figurer som påverkat generationer av graffitimålare, men är även en skicklig stilmålare som låter sina bokstäver låna former av figurerna. Ikaroz är verksam i Stockholm men kommer ursprungligen från Umeå och var med och grundade crewet Norrlands Guld.
Bekanta dig med Ikaroz:
Blue
Blue, eller Carolina Falkholt som hon egentligen heter, har målat graffiti sedan mitten av 90-talet. Hon bor i Göteborg och har gjort flera stora muralmålningar i staden. Under parollen Grafitta kombinerar hon ofta graffiti med performance och elektronisk musik. Blue beskriver sin konst som relationell och processteknisk. Det bästa med att spreja är “att det är så skönt”. Blue har ställt ut målningar på bland annat Göteborgs Konsthall och är i sommar aktuell med en utställning på Göteborgs Konstmuseum. Tidigare har hon bland annat ansvarat för den stora graffitiutställningen i Mariestad 2010 och för konstutställningen “När graffitin kom till byn” på Klippans konsthall nu i vår. I år var hon också aktuell med utställningen Dödslack tillsammans med NUG på Kungliga konstakademien i Stockholm.

Bekanta dig med Blue:
Fler artister tillkommer.

Filmen ”Wholetrain” av Florian Gaag
Wholetrain är den första stora europeiska spelfilmen om graffiti och kulturen kring konstformen. Den har prisats och hyllats på åtskilliga festivaler och filmgalor världen över, bland annat på Urban World Vibe Film Festival i New York, Kiev International Film Festival Molodist, Sarajevo International Film Festival, Boston International Film Festival och på Berlin International Film Festival. I filmen får vi, till beats av bland andra KRS-One och Freddie Foxxx, följa ett crew graffitimålare. Subkulturens hierarkier, värderingar och koder mejslas fram när vi natt efter natt följer med vännerna David, Tino, Elvas och Achim ner i tunnelbanan. När ett annat crew plötsligt dyker upp startar en kreativ kamp som kommer att förändra deras liv. Wholetrain är en film om vänskap, om att leva på gränsen till det förbjudna och framförallt om ohejdad kreativitet och kärlek till konsten. Regissören Florian Gaag har inte bara samarbetat med legendariska hiphopartister, i filmen finns även verk av några av världens främsta graffitikonstnärer – Neon, Won, Cemnoz, Pure och Ciel.

Wholetrain, trailer
Öppen vägg – hjärtat av Art of the Streets
På Kägelbanans balkong bygger Riksteatern upp en lång vägg som alla besökare är välkomna att måla på. Väggen kommer att vara öppen under hela helgen mellan 12.00-20.00 och användas för såväl fri målning som för workshops och livemålningar med inbjudna konstnärer. Färg finns att köpa på plats.
Föreläsningar och samtal: Berlinmuren, graffitisprångbrädor och tatueringar
Jacob Kimvall, doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen på Stockholms Universitet, och Tobias Barenthin Lindblad, förlagschef och gatukonstguide, berättar utifrån forskning och egna erfarenheter om Berlinmuren. Just idag för femtio år började bygget av Berlinmuren, den tydligaste symbolen för det kalla krigets delade Europa. Men Berlinmurens västra sida blev med tiden också världens längsta lagliga graffitivägg. Bilden av den graffitifyllda västsidan av muren blev en symbol i sig – för yttrandefrihet och individualism. Vad betydde Berlinmuren för yttrandefriheten i väst? Och hur såg man på graffitin i öst dit den kom först efter murens fall? Jacob Kimvall och Tobias Barenthin Lindblad berättar utifrån forskning och egna erfarenheter.
Det blir också ett samtal om hur graffitin verkat som språngbräda ut i yrkeslivet för många konstnärer. Här möter vi kända och okända personer med inspirerande historier som tar oss långt bort från fördomen om graffitin som motorväg ner i fördärvet med droger och kriminalitet.
Dessutom blir det ett samtal om det intressanta kärleksförhållandet mellan graffitikonst och tatueringskonst. Tatuering har gått från att vara en obskyr outsiderkultur till ett av världens bredaste populärkulturella fenomen. Graffiti och tatuering har sedan 1980-talet haft ett intimt utbyte av motiv och idéer. Några av de hetaste namnen inom svensk tatueringskonst deltar i samtalet och berättar om sin relation till graffiti.
Debatt: Stockholms klotterpolicys – ett hot mot yttrandefriheten?
Stockholm håller som sista huvudstad i Europa fast vid en nolltolerans mot gatukonst och graffiti. Nolltoleransen innebär bland annat att alla kommunala verksamheter i Stockholm är förbjudna att tillåta graffitimotiv i utställningar, på beställningskonst eller att på något sätt inkludera graffitins estetik i sin verksamhet. Nolltoleranspolicyn förhindrar dessutom anställda, tjänstemän och politiker att diskutera graffiti i sammanhang som inte klart fördömer konstriktningen.
Vad betyder det att Stockholm har en policy som stryper samtal om en konstform och stoppar konstnärer från att utöva sin konst? Politiker, tjänstemän och experter debatterar och möter medborgare. Dessutom visas och diskuteras Stockholm stads omtalade informationsfilm ”En identitet i färg”.
Art of the Streets på turné
Riksteatern tar i höst sitt omtalade internationella gatukonstkonvent Art of the Streets på turné. Med en 14 meter lång mobil öppen vägg, spännande konstnärer, filmer och föreläsningar gästar Art of the Streets ett flertal orter i landet. Konventet välkomnar alla som är intresserade av gatukonst och graffiti, såväl aktiva lokala konstnärer som nyfikna åskådare i alla åldrar som vill veta mer om en av världens mest omtalade konstformer. Vidare information om orter, program och gäster presenteras till sommaren.

Art of the streets är en del av Riksteaterns satsning på urbana kulturyttringar, projektet Riksteatern Movement. Genom produktioner som Pump Up the Jam, Passa Micken och Art of the Streets har Riksteatern satt grunden för detta projekt som producerar och bygger nätverk nationellt och internationellt.  www.movement.riksteatern.se 
Art of the Streets 2011, lördag-söndag 13-14 augusti, Södra Teatern, Kägelbanan, Stockholm